Om författarna

OM FÖRFATTARNA

Idas historia

”Fram till för ett par år sedan i skrivande stund, hade jag alltid känt mig mer eller mindre tom inombords. Känslan är nog bekant för många - en tomhet som kommer krypandes så fort du får lite tid till att bara vara. Eller de gångerna du inser att det du älskar att göra mest av allt på jorden inte fyller dig. Det fattas fortfarande något.


Jag försökte under många år fylla detta inre tomrum med toppbetyg i skolan, framgång inom arbetslivet, passionerade kärleksrelationer och dans som är mitt stora intresse. Utifrån sett var jag den lyckade, självsäkra tjejen som man ville vara kompis med, pojkvän till eller anställa på sitt företag. Jag trodde stundtals på det själv – eller snarare så tvingade jag mig att tro på det, för att kunna leva med mig själv. Hela mitt värde var nämligen baserat på mitt yttre och mina prestationer. Inte på den jag var innerst inne. För vem var det egentligen? Kände jag ens henne? Eller var det kanske i det tvivlet som tomheten hade sitt ursprung?


När min längtan efter självförverkligande blev för stark, lämnade jag till slut både min djupa förälskelse och min nya tjänst som jag blivit befordrad till, och begav mig på en resa till världens ände på obestämd tid. Jag skulle finna mig själv långt bortom tidtabeller och andras förväntningar, få göra ännu mer av det jag älskade och hitta nya intressen som kunde göra mig hel. Jag skulle finna mig själv genom friheten, bestämde jag.


Efter ett och ett halvt års sökande, hade jag fortfarande inte kommit fram till någon slags inre ro. Tvärtom så var jag mer vilsen än någonsin. Det var under denna tid som jag fick min storasysters första brev. Då jag var mitt uppe i ännu en passionerad förälskelse när jag fick det, rörde det om ordentligt inom mig. Jag kände igen mig i beskrivningar som jag inte ville känna igen mig i, och insåg vad de fått för konsekvenser för mina relationer. Innerst inne kände jag också en djup längtan efter kärlek.


Brevväxlingen med min syster kom att bli helt avgörande för mitt fortsatta sökande, och så småningom även för finnandet av mig själv. Nu hoppas jag att dessa brev kan inspirera fler att påbörja sin inre resa. På riktigt.”


Läs hela min historia i boken Systrar Emellan – Brev om Kärlek!


Ida


Saaras historia

”Det finns idag en utbredd vilsenhet kring vad ordet kärlek egentligen betyder. Och ändå – utan kärlek går det knappast att vara mänsklig. Detta framgår allt tydligare i vår tid. Inte minst med tanke på den nyligen hållna kärleksmanifestationen. Min och min systers bok består av en samling brev där vi utifrån våra historier reder ut begreppen. Erfarenheterna av verklig kärlek har varit avgörande för våra liv och relationer, så vi vill dela med oss. Låt mig redan nu berätta något om mig själv.


Jag heter Saara. Ordet betyder ”Prinsessa”, har jag hört. Jag växte upp i Stockholmsförorterna Rinkeby och Fittja, och gjorde under den tiden de flesta svåra erfarenheter en flicka kan göra i vårt moderna Sverige. De flesta händelserna utspelade sig hemma eller i skolan. I sena tonåren utmanade kärleken mig, men jag hade inga resurser för att anta utmaningen. Efter en tragisk olycka miste jag den för gott, det var min erfarenhet. Jag gick vidare i livet, utan stöd från någon alls, och sökte lösningar till mitt inre kaos. Först i politisk aktivism, förälskelser och mat, sedan i psykiatrin, självhjälpsrörelser, träning och meditation. Sista etappen i mitt sökande utgjordes av religiös tro. Alla dessa kan vara goda saker. Men de erbjöd ingen lösning på min existentiella ångest. Till slut fiskade en person som visste vad kärlek var upp mig ur min nedåtgående spiral, och efter en lång och mödosam process blev jag fri. Inte fri från mina erfarenheter, men fri till att vara mig själv. Jag insåg långsamt, att kärleken inte är det som de flesta av oss tänker på när man nämner ordet. Den är inte den brinnande passionen, inte de rosa molnen, och inte ens en perfekt dag på stranden tillsammans med barnen. Jag uppskattar allt detta idag, så länge jag står på en grund av verklig kärlek. Men gör jag inte det leder passionen till krossade hjärtan och svek, de rosa molnen skingras och du får dåligt samvete för den där gnagande tomheten du känner – även under solen vid havet.


Kärleken är annorlunda, något annat. Något som kan göra ditt liv så mycket bättre, när du upptäcker den. Trots att dina yttre omständigheter kanske inte förändras. Breven är ett första försök till ett medvetandegörande i ämnet. Här kan du läsa alla detaljer om hur jag blev fri från ett läge som för de flesta som jag på den tiden mötte verkade hopplöst.”Saara

Copyright @ All Rights Reserved